I pokerspel finns det många regler, vissa nedskriva och andra oskrivna. Dessa regler kan såklart vara varierande beroende på om pokeromgången pågår i din källare eller på ett casino.

Sittplatser vid bordet
Om lottning av platserna har skett kan en spelare inte begära en ny lottning förrän minst en timma har gått. Nya spelare får sitta på de platser som är över och om en spelare ersätter en annan ska denna ta platsen som den första spelaren lämnar. Två spelare får byta plats med varandra men bara efter visningen från förra partiet är avklarad.

Köp av markers
Spelaren ska gärna ha gjort detta innan partiet börjar men om det är tillåtet att köpa markers vid bordet ska detta göras mellan given. De markers som spelaren har måste hela tiden ligga synliga samt att spelaren aldrig rör en annans markers. Det är inte heller tillåtet att byta sina marker som man satsat med marker som man har kvar, för att till exempel växla till sig marker av annan valör.

Hantering av kortleken
Innan spelet börjar drar alla spelare ett kort ur leken, högst blir giv. Efter detta roterar given medsols medan personen till höger om given alltid kuperar leken efter blandning. Andra medspelare kan begära att både blanda och kupera leken men det är alltid dessa två spelare som gör det sist.

Omgiv
Omgiv får begäras om fel spelare har gett ut korten, om leken inte kuperades innan given, om ett kort oavsiktligt visats under given, om ett kort ligger med framsidan upp i leken eller om en spelare har fått fel antal kort.

Spelaren med fel antal kort får endast begära omgiv om han inte har sett sina kort. Om spelaren sett korten måste han istället sitta över den nuvarande given. En spelare med för få kort kan välja att komplettera handen till rätt antal eller en omgiv, men bara om han inte sett korten.

Satsandet
En spelare som satsar måste alltid skjuta fram allt han satsar på en gång. Detta för att ge de andra spelarna en snabb och bra överblick. Om en spelare synar med en för liten satsning får han antingen föra till den saknade summan eller stå över omgången utan att få tillbaks sin satsning.

Sista råd
Ge inte andra spelare råd om hur de borde ha spelat. De är vuxna människor och detta är inte något som uppskattas i professionella sammanhang. Se också till att varken skryta eller gnälla oberoende för hur det går för dig i spelet, båda av dessa attityder tillför bara en negativ stämning.

När man spelar poker så finns det ett flertal olika spelvarianter att välja mellan. Det absolut vanligaste pokerspelet är Texas Hold'em som är ett spel som spelas med både dolda och öppna kort. Som i alla pokerspel så gäller det att få den bästa korthanden för att vinna spelomgången. Charmen med att spela med dolda kort är att man har chansen att vinna en spelomgång även om man inte har så bra kort på handen. Genom att bluffa och då inneha ett bra pokerface så kan man lyckas lura sina motståndare till att tro att man har bättre kort än dem. Detta kan man göra genom att till exempel satsa höga summor och inte visa sig extra glad eller ledsen över korten man har.