Vad lockar oss till att spela?

Människan har spelat sedan urminnes tider i form av allt från att slå vad till kortspel. När vi börjat spela spel som roulette eller när vi börjat dra i spaken till den enarmade banditen känner vi en adrenalinkick, och vi vill spela mer. Det är kul, det är fartfyllt och det är omåttligt populärt. Vad är det egentligen som gör att det är så roligt, att hasardspelen idag är så otroligt stora?

Underhållning och verklighetsflykt

Spelbranschen marknadsför spelandet som underhållning och målar upp en värld av spänning, pengar och lycka. Det går att jämföra med att gå på en pjäs eller på bio, det finns underhållningsfaktor i spelandet. Dessutom kan du vinna pengar på det, vilket höjer det ytterligare en dimension. Det är en verklighetsflykt och ger en möjlighet till att pausa vardagen. Uppmärksamheten riktas helt på spelandet och huvudet kan inte fara iväg någon annanstans.

Kulturell vana

Spelandet är ingrott i vår kultur, det finns till och med arkeologiska fynd som tyder på det. De har bland annat hittats tärningar som är gjorda av lera i gravar. Dessutom har det grävts fram fyrkantiga hällben från får, som i det antika Grekland och Rom användes som tärningar innan dagens version uppfanns. Det är även en möjlighet att umgås med andra människor och antingen tävla tillsammans eller mot varandra. Spelandet ger även ett tillfälle att visa upp sin skicklighet och kunskap. Till exempel kan du genom betting visa hur insatt du är i en sport eller hur mycket du vet om ett visst fenomen.

Chansen att vinna pengar

När du spelar på allt från lotto till baccarat finns det alltid en gemensam nämnare, alltså chansen att vinna pengar. Drömmen om den högsta vinsten lockar oss till att kasta tärningarna eller plocka upp kortleken. Många fantiserar om att vinna miljoner kronor, och idén om vad de skulle kunna göra för alla pengarna får dem att kanske köra ett extra parti.