Börja med mörkpoker

Detta var på 1990-talet den vanligaste formen av poker där du får 5 kort på handen sedan satsar pengar och köper nya kort minst en gång. Idag är den längre inte den vanliga pokervarianten vare sig på kasinon eller på nätet då den blivit undantryckt av kortspel som Texas hold 'em och Seven card stud.

Men det är här du bör börja när du börjar lära dig olika kortspel. Mörkpoker är den mest överskådliga än de andra pokerspelen. Den har även färre regler och endast två satsrundor.

Spelet handlar om skicklighet, att få de andra spelarna att tro att du sitter på de bästa korten.

Pokerhänder

Din pokerhand kommer oftast att bestå av fem kort.
När en spelare har två likadana kort i olika färger på handen kallas det par. Nästa steg kallas två-par och är precis som det låter alltså två par. Efter det kommer triss som är tre av samma siffra eller klätt kort.

Stege är när de fem kort på handen är i sifferordning, ju högre siffror desto bättre stege.
Färg betyder att alla kort i handen går i samma symbol, det är alltså inte en färg om du har både hjärter och ruter på handen. Kåk betyder att du har både par och triss på handen.

Om två har kåk samtidigt vinner han med den högsta trissen. Fyrtal kommer efter och betyder att du har alla siffror eller klädda kort av en viss sort i leken. Straight flush är den näst högsta. Det är en stege där alla kort har samma symbol. Siffrorna kan här börja och sluta var som helst i sifferordningen. Det högsta du kan få i poker är en "Royal straight flush" detta betyder en stege där korten går från esset till tian.

Att satsa

Spelet kan börja med en allmän satsning innan korten ges. Satsningen görs alltid motsols. Dina val med korten på handen är att antingen checka, vilket betyder att du inte satsar nu men kanske gör det senare eller öppna satsningen. När någon har satsat har de andra spelarna tre val, de kan höja satsningen, gå med genom att lägga samma summa eller lägga sig, alltså avstå från omgången. Så fortsätter det till en spelare sett till att genom satsning eller kroppsspråk övertygat de andra att han har bäst kort.